Založ si blog

Vláda by sa nemala dať vydierať.

Žijeme v divnej dobe. Dobe riadenej a ovládanej technológiami, IT, manipulovaním histórie, zaplavenej hoaxami, spoliehaním sa na krátku pamäť frustrovaných ľudí, pokusmi opätovného dosiahnutia moci skorumpovanými vagabundmi, pokusmi udržania si moci nekompetentnými podvodníkmi a mafiánmi, požadovaním nesplniteľných podmienok rôznymi záujmovými skupinami, zástupcami odvetví a profesií ………..

Každý chce aby mu zvýšili plat, každý sa vyhráža štrajkom a masívnym odchodom, trepú o ohrozených skupinách a politici si prihrievajú polievočku pritakávaním aj nezmyselným požiadavkám……. Protestujúci doteraz, za predchádzajúcich mafiánskych vlád boli ticho a nemali takéto ultimatívne požiadavky, ako teraz požadujú rôzni odborárski lídri. Nikdy neboli takto smelí, ale teraz im nahráva nie iba skorumpovaná opozícia, ale aj mafiánska koaličná strana, proste každý. A pritom odborárski predáci získali za kšefty s predchádzajúcimi vládami neskutočné majetky, ktoré nemohli nadobudnúť zo svojej odmeny. Tejto bande je jedno, či sú ich požiadavky logické a či aj niečo dohodnú alebo nie, ich odmeny nebudú ohrozené, poprípade ešte aj narastú. Stačí sa pozrieť na ich majetky a spočítať si, či ich mohli nadobudnúť z rodinných príjmov!

Každý sa snaží využiť, že v ich profesii je nedostatok ľudí – železničiarov, murárov, tesárov, kominárov, zámočníkov, plynárov, učiteľov, záchranárov, hasičov, policajtov, sestričiek, lekárov, opatrovateliek, ošetrovateľov …..    

Ten nedostatok nevznikol teraz , ale neriešili to predchádzajúci vládnuci chrapúni, ktorí tento nedostatok ľudí v profesiách  teraz kritizujú a organizujú protesty.  Ich túžba po moci a rozkrádaní, je enormná.                                  

 Spomeniem protestujúcich lekárov vedených Visolajským. Dali na pokyn odborov hromadné výpovede a majú nesplniteľné požiadavky. Ani nie oni, ale zástupcovia odborov. Odvolávajú sa na platy v Nemecku, Česku a inde vo svete, ale neporovnávajú to s ekonomickými parametrami a možnosťami týchto krajín. 

Mňa zaujali požiadavky lekárov. Ktorých lekárov?  V minulosti boli tzv. rodinní lekári, ktorým chodili starí rodičia, rodičia a ich deti. Poznali anamnézu celej rodiny, vedeli odhadnúť budúci zdravotný vývoj detí. Teraz je každý člen rodiny u iného lekára, objednáva sa cez e-mail, takisto si aj lieky takto objednáva.

U nás na poliklinike takmer čo lekár, to sro-čka.  Pritom živnostenský zákon obsahuje čo nie je živnosťou: Okrem iného aj činnosť pri výkone povolaní: psychológov a zdravotníckych pracovníkov podľa osobitných predpisov2a) okrem verejných zdravotníkov, ktorí vykonávajú zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami, očných optikov a zubných technikov podľa tohto zákona

Ako to, že im bolo vydané podnikanie v zdravotníctve? Zdravotné poisťovne majú obmedzené zisky.  Takmer všetci sro-čkári majú drahé autá (Porsche, Lexus, Jaguár, Audi, BMW, Mercedes. Alfa Romeo a veľké SUV-čka – konkrétne v našej poliklinike), na ktoré si uplatňujú odpisy, do nákladov si dávajú aj pohonné hmoty, opravy, zariadenie ordinácii a pod. Títo sro-čkári majú aj súkromné ordinačné hodiny v tej istej ambulancii , za ktorú  však neplatia  nájom. Mnohí z nich majú úväzky v školách a nemocniciach týkajúce sa vzdelávania študentov. U niektorých z nich, ak by ste spočítali ordinačné hodiny + súkromná ambulancia a hodiny za prednášky, tak by sa týmto činnostiam venovali aj 20 hodín denne. To ešte majú rôzne akcie platené farmaceutickými firmami, zaúčtujú si do nákladov aj dopravu a diéty atď. A títo sro-čkári sa sťažujú na malé platy!!

Ak dajú všetci lekári výpoveď, a odišli by pracovať do zahraničia, nech túto možnosť využijú. Určite nepôjdu do zahraničia lekári, ktorí mali 2 roky dištančné vzdelávanie. Tím by som si nedal ostrihať ani nechty.

Ja si myslím, že možnosť pracovať v zahraničí lekári nevyužijú , tak ako ju nevyužili doteraz. Možno by odišlo zo 200 lekárov a to by nebola tragédia. Odísť by mohli tí, ktorí vedia jazyk tej krajiny a poznajú a ovládajú prácu s modernými prístrojmi. A to väčšina nevie. Vie,  že by tam robili len „inštrumentárov“. Ja by som navrhol, aby tí doktori, ktorí by nestiahli výpoveď a chceli by sa znova  zamestnať v inom zdravotnom zariadení, aby museli nastúpiť za nižšiu mzdu, než za akú robili doteraz. Taktiež by som sprísnil pravidlá pri osobnej zodpovednosti lekárov za nesprávne liečenie pacienta. Doteraz vo veľkom funguje pri posudzovaní správnosti liečebných postupov,  aj postupoch pri operáciách, kolegialita.

Liečba ľudí nie je práca sústružníka, ktorý ak zle vyrobí súčiastku, dostane materiál k náhrade a potom už vyrobí správnu – bezchybnú súčiastku. Z okolia, aj od známych, sa dozvedáme   o neodbornej práci niektorých lekárov, ale zlá liečby sa veľa krát nedá „opraviť“. Je veľa doktorov, ktorí len natŕčajú ruky, ale zodpovednosť a charakter nikde. Nevravím, že to bolo vo veľkom a vždy, ale táto doba tomu pridáva.

Do dôchodku by mali odísť mnohí profesori, ktorí už neordinujú, neoperujú, čiže nie sú už v službe aktívni, ale poberajú najväčšie platy!!  A takých je zopár stoviek!! Ak pracujú na vedeckých úlohách alebo publikujú resp. pracujú na učebniciach , majú byť honorovaní z publikačnej činnosti alebo z peňazí vyčlenených pre vedeckú činnosť a nie z financií vyčlenených na platy lekárov.

Preto si myslím, že je potrebné v prvom rade efektívne organizovať práce na oddeleniach, organizáciu pracovísk, ich kvalitné materiálne a prístrojové vybavenie, reorganizáciu školstva (nielen vysokoškolského, ale aj základného a stredného) aby boli študenti vedomostne pripravení aj na náročnejšie vysokoškolské študijné odvetvia.

Mali by držať Slovania spolu?

26.03.2024

Počúvam často, že by mali Slovania držať spolu , ale prečo, to som nepočul. Tento výrok som počul aj od hoaxáka zo Súmračnej. Tento „Nostradamus“, ktorý so svojim Che Guevarom ešte 23.2.2022 tvrdili, že Rusi Ukrajinu nenapadnú ,ten istý „Nostradamus“ nedávno predpovedal, že v Kyjeve (snáď aj na Ukrajine) vojna nie je. Keď tam nie je vojna, prečo [...]

Sauron zo Súmračnej.

14.09.2023

Vídavame ho takmer každý deň na tlačovkách, na ktoré novinári chodia asi za chlebíčky a píšu o jeho klamstvách a výplodoch, ako o ekonomickom zázraku. Keby tam nechodili a nešírili jeho vymyslené svinstvá, nikto by o ňom asi nevedel. Takto šírením jeho zloby rozoštvávajú ľudí. Rozosieva svojimi fabuláciami len zlo – pre svoju [...]

Je mi zle z tých chrapúňov.

13.02.2023

Máme obrovské šťastie, že sme sa narodili v krajine, kde 78 rokov nebola vojna, nie je vojna a netrpíme ani hladom a nedostatkom pracovných príležitostí. Žijeme si na úrovni, ktorú nám môže závidieť väčšina obyvateľov sveta. Ale všetko môže byť inak. 32 rokov sme mali možnosť pozdvihnúť našu úroveň po ekonomickej, kultúrnej, športovej aj [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:05

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 21622x
Priemerná čítanosť článkov: 2402x

Autor blogu

Kategórie