Založ si blog

Budú sa na cestovnom vlakom podieľať aj tí, ktorí cestujú popri železnici autom?

Teraz vo veľkej miere rezonuje vyhláška 503/2022, podľa ktorej sa majú finančne podieľať na spotrebe tepla v bytovom dome  aj vlastníci bytov, ktorí sú od vykurovacej sústavy odpojení a cez ktorých byty (v podlahe, v stene, voľne vedené a pod.) nevedie ani centimeter  potrubia. 

Dňa 31.5.2024 som si v rozhlase vypočul rozhovor  s vizionárom a veštcom Radovanom Potočarom, analytikom Energieportal.sk.  Dozvedel som sa z jeho úst skutočne zaujímavé argumenty. Vraj odpojené byty od domového centrálneho vykurovania sú vykurované bytmi napojenými na tento centrálny systém. A v zime, keď idú vlastníci odpojených bytov na dovolenku, vypnú si kúrenie v byte.

Aký to geniálny analytik, ten Potočar. On vie, že vlastníci odpojených bytov chodia v zime na dovolenky a vypínajú si kúrenie.  Z toho vyplýva, že vlastníci neodpojených bytov si kúrenie pustia na maximum, keď idú oni na dovolenku. Tomuto géniovi uniklo, že napr. v Petržalke žije množstvo dôchodcov, ktorí žijú v byte jeden alebo dvaja. Žijú v 2,3 alebo 4 izbových bytoch. Žeby im naplno bežali radiátory, aby vykurovali odpojené byty? Títo ľudia si kúria max. v jednej alebo dvoch miestnostiach (nie izbách). Viem, že viacerí si uzatvárajú kúrenie už pri stúpačkách na chodbe. Tí asi ťažko niekoho vykurujú. Aby im nebola zima, nevetrajú, tvoria sa im plesne, znehodnocujú si byty.

 Mám jeden hlavolam, ktorý by mi mohol pomôcť vyriešiť tento veštec – u nás v dome sú 3 odpojené byty  nad sebou. Koľko a ktoré neodpojené byty vykurujú stredný odpojený byt? 

Rád by som podotkol, že odpojenie bytu od centrálneho vykurovania nie je jednoduché a zadarmo:   potrebujete nadpolovičný súhlas vlastníkov v dome , projekt, vybaviť stavebné povolenie, súhlasy rôznych inštitúcii (energii, hasiči …….), kúpiť zdroj výroby tepla, poprípade aj teplej vody, zabezpečiť realizáciu projektu, kolaudačné rozhodnutie, zabezpečujete si servis, opravy, revízie, platíte za energie, v decembri 2023 som vymenil starý kotol za nový v cene cca 4,5 tisíca eur. Teraz 31.5.2024 a 1.6.2024 som si prikúril , aj teraz počas chladných daždivých dní – kto mňa vykuruje resp. môj byt?

Okrem iného je tento zákon retroaktívny. Platí aj pre byty odpojené pred vyše 20-timi rokmi !!! Prečo títo „odborníci“ nezaviedli  platnosť tohto zákona pre odpojené byty až dňom nadobudnutia platnosti tohto zbabraného zákona? Čiže by ľudia dopredu vedeli, že ak sa odpoja, budú musieť platiť za to, čo neodobrali.  Zaujíma ma, že ako si budú navzájom preplácať náklady na kúrenie v domoch, kde má každý byt vlastné kúrenie a ľudia tiež chodia na dovolenky aj v zime?

31.1.2024 som volal s Ing. Petrusom  z min. hospodárstva, ktorý je spoluautor vyhlášky. Presviedčal ma o nejakom telese v objekte, ako narúša čosi, čo by nefungovalo. Proste odpojené byty by boli vykurované bytmi  neodpojenými. Povedal som mu, že aj odpojené byty vykurujú neodpojené , potom by mali časť svojej potreby  tiež vyúčtovať bytom v tom telese – bytovom dome – odpovedal, že sa majú vlastníci medzi sebou dohodnúť. Na môj argument, že to mali dať do vyhlášky alebo nemali finančne zaťažovať odpojené  byty ,  už nevedel reagovať. Taktiež mi nevedel povedať, že či medzi tými tvorcami tohto sprzneného zákona boli aj modeloví vlastníci odpojených bytov.

V ten deň mi dali v Združení pre lepšiu správu bytových domov , Štefanikova ul. Bratislava kontakt na p. Perdíka, ktorý povedal, že bol spolutvorcom tohto zákona.  Jeho argumenty, prečo majú odpojené byty platiť za niečo, čo neodoberajú, sa zhodovali  s Ing. Petrusom. Napr. jeho argument, že v zime je na schodiskách cca 18 0C vďaka prestupu tepla z bytov vykurovaných sústavou, tak neuspel, lebo aj byty samostatne vykurované dodávajú teplo prestupom tepla na schodiská.  Keď som argumentoval už dlhšie o nezmyselnom zákone, tak buď z dôvodu rýchlejšieho ukončenie povedal, že sa pripravuje zmena v časti platenia odpojených bytov za niečo, čo neodoberajú.

Sumár:

Predpokladám, že byty sa od vykurovacej sústavy odpojili zákonným spôsobom, čiže na základe stavebného povolenia. Keďže stavebné povolenie musí byť v súlade so zákonom, tak v bytovom dome nastali dva rôzne vykurovacie systémy.

1, vykurovacia sústava s menším počtom bytov – po odpojení bytov . Po ich odpojení a nie len po ich odpojení boli vykonané „Hydraulické vyregulovania vykurovacej sústavy“. 

2, odpojený byt resp. byty, cez ktoré v podlahe, stenách a popri stenách v byte nie sú vedené žiadne rozvody tepla súvisiace s vykurovacou sústavou bytového domu .

Aké situácie nastávajú v bytovom dome.

Ceny tepla rastú, ľudia spotrebou tepla šetria. Ako šetria? Konkrétne poznatky z nášho domu v Petržalke.

Byty so spoločným vykurovacím systémom v bytovom dome:

– sú závislí na termíne kúrenia od dodávateľa tepla 

– tým , že sú v bytovom dome, prestupom tepla cez steny vykurujú iné byty – len vo vykurovacej sezóne

– niektorí vlastníci si uzatvárajú kúrenie už pri stúpačkách na chodbe a otvoria ho, ak potrebujú kúriť

– to, že v našom dome bývajú ľudia cca 42 rokov, väčšinou sú starší a niektorí aj vdovci. Bývajú v 3 a 4 izbových bytoch a väčšina z nich si kúri maximálne v 1 izbe !!  Je to vyše 50% vlastníkov!!  Tí asi ťažko niekoho vykurujú.

Odpojené byty od sústavy:

– dostali súhlas väčšiny vlastníkov k odpojeniu sa od vykurovacej sústavy

– investovali do projektu, rôznych poplatkov, kúpi kotla, napojenie kotla, revíznych správ, servisu, opráv….. 

– platia za energie na vykurovanie

– zakúria si kedykoľvek počas roka, ak sa schladí – aj v lete

– tým , že sú v bytovom dome, prestupom tepla cez steny vykurujú iné byty a schodiská – aj mimo vykurovacej sezóny!

V starej vyhláške 358/2009, sa byty a nebytové priestory s individuálnym vykurovaním, cez ktoré neprechádzajú rozvody vykurovacej sústavy centrálneho zásobovania teplom, nepodieľali ani centom na platbách za teplo dodávané centrálnym dodávateľom tepla. Keďže nič neodoberali , tak nič neplatili !!    

Nová vyhláška 503/2022 však tým, ktorí nič neodoberajú, prikazuje :   §8 ods. 4  Základná zložka podľa odseku 3 sa rozpočítava aj medzi byty a nebytové priestory, ktoré sú odpojené od vykurovacej sústavy v objekte rozpočítavania.

Takže tí, ktorí podľa stavebného zákona sú od sústavy odpojení a nič neodoberajú, musia platiť za ostatných vlastníkov. A to ešte retroaktívne, lebo vyhláška neurčuje, že by sa to malo týkať tých, ktorí sa odpoja od systému od  dátumu  platnosti vyhlášky!! 

Ďalej ak už by mal tento nerozum platiť, tak prečo vyhláška neurčí aj to, že tí, ktorí sú odpojení od systému majú časť svojich nákladov na vykurovanie vyúčtovať vlastníkom bytov napojených na vykurovaciu sústavu? Tým pádom by si to mali kompenzovať.

Ja som zaplatil za niečo, čo som nekúpil ani neodobral, vo vyúčtovaní nákladov na byt za rok 2023 niekomu 245,- eur!!  

Vďaka tomuto zákonu, ktorý zosnovali „odborníci“  majú železnice a iné štátne inštitúcie návod, ako znižovať stratu. Železnice by mohli uzákoniť, že tí, ktorí sa odvezú napr. do Žiliny autom, budú musieť železniciam zaplatiť alikvotnú časť ich nákladov na tejto trase. Ako my, teplo neodoberáme, ale zaňho platíme!!?!

Je smutné, že tvorcovia tejto vyhlášky, ktorí sú veľmi dobre platení za to, že by mali ako odborníci  tvoriť odborné výstupy, dokážu zdemolovať (nie skvalitniť) to, čo fungovalo.

Verím, že sa na ministerstve zamyslia (nie každému to ide) a že pomôžu k náprave tejto skrivodlivosti a obyvatelia odpojení od domového vykurovacieho systému, ktorým cez byty neprechádza žiadny rozvod, nebudú musieť nikomu platiť ani cent , za to že nič neodoberajú.

Tag:

Mali by držať Slovania spolu?

26.03.2024

Počúvam často, že by mali Slovania držať spolu , ale prečo, to som nepočul. Tento výrok som počul aj od hoaxáka zo Súmračnej. Tento „Nostradamus“, ktorý so svojim Che Guevarom ešte 23.2.2022 tvrdili, že Rusi Ukrajinu nenapadnú ,ten istý „Nostradamus“ nedávno predpovedal, že v Kyjeve (snáď aj na Ukrajine) vojna nie je. Keď tam nie je vojna, prečo [...]

Sauron zo Súmračnej.

14.09.2023

Vídavame ho takmer každý deň na tlačovkách, na ktoré novinári chodia asi za chlebíčky a píšu o jeho klamstvách a výplodoch, ako o ekonomickom zázraku. Keby tam nechodili a nešírili jeho vymyslené svinstvá, nikto by o ňom asi nevedel. Takto šírením jeho zloby rozoštvávajú ľudí. Rozosieva svojimi fabuláciami len zlo – pre svoju [...]

Je mi zle z tých chrapúňov.

13.02.2023

Máme obrovské šťastie, že sme sa narodili v krajine, kde 78 rokov nebola vojna, nie je vojna a netrpíme ani hladom a nedostatkom pracovných príležitostí. Žijeme si na úrovni, ktorú nám môže závidieť väčšina obyvateľov sveta. Ale všetko môže byť inak. 32 rokov sme mali možnosť pozdvihnúť našu úroveň po ekonomickej, kultúrnej, športovej aj [...]

APTOPIX Trump Classified Documents

Trumpovi právnici požiadali súd o pozastavenie konania v kauze tajných dokumentov

06.07.2024 08:32

Trump je obvinený z nezákonného držania stoviek vládnych dokumentov podliehajúcich utajeniu.

pellegrini fico volebna noc

Spojí sa krajná pravica? Smer Patriotov vylúčil, Pellegriniho lobing môže zabrať. Fica bude zaujímať blokujúca menšina

06.07.2024 07:00

Hnutie Republika zatiaľ pred novou frakciou uprednostňuje vlastenecké subjekty a pomôcť by mohol aj ohrozenej ID, do ktorej chcela patriť aj SNS Andreja Danka. Patrioti a ID sa však zrejme spoja.

centrum, Banská Štiavnica, autá

Uzavrú centrum Banskej Štiavnice a urobia z neho pešiu zónu? Primátorka to nevylučuje

06.07.2024 07:00

Hluk šíriaci sa z áut, motoriek či autobusov, ktoré sa „rútia“ priamo stredom historického mesta, je podľa mnohých „nervy drásajúci“. Sú presvedčení, že malebné centrum by malo slúžiť ako pešia zóna.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Summit NATO postaví "most" k členstvu Ukrajiny. Londýn s Kyjevom chcú uzavrieť dohodu na 100 rokov

06.07.2024 06:30, aktualizované: 07:50

Summit NATO vo Washingtone má podporiť Ukrajinu vojensky, politicky aj finančne, bez stanovenia termínu vstupu do aliancie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 23238x
Priemerná čítanosť článkov: 2324x

Autor blogu

Kategórie